sekmadienis, rugsėjo 11, 2005

Mozaika

Šį kartą apie nieką konkrečiai.

Iš neturėjimo ką veikti nuėjau į skandinavų kultūros kursus. Pasakojo apie danų nacionalinę savimonę. Kaip ir bet kuriai kitai tautai, didžiausią jos dalį sudaro varymas ant kaimynų, šiuo atveju ant vokiečių. Na dar truputį ant švedų. O vat kuo danai skiriasi nuo kokių nors ten norvegų, jie patys gerai nežino, taip ir pareiškė dėstytoja.

„Horrible Aalborg“. Šitos turistų atrakcijos vinis turėtų būti paprastų vietinių danų parodymas, ko gero. Na biškį ir aš matausi nuotraukoje, bet į tai dėmesio nekreipkite.














Trečiadienis yra tarptautinių studentų diena vietiniame studentų kabake. Kadangi buvo pirmas trečiadienis po rugsėjo pirmosios, žmonių buvo koks milijardas. Du vokiečiai, kurie būtų mano kursiokai, jei man universitetas mokytis leistų.














Stardas kraustosi pas mus. Nuotraukoje truputį sunerimęs. Kraustymosi pagrindinis akcentas yra Stardo mašina su signalizacija, kuri kokius 2 kartus brangesnė nei pati mašina. Ir akumuliatoriumi, kuris jau nebeakumuliuoja. Iš viso to gaunasi ypatingas mašinos užvedimo ritualas: reikia dešimt kartų įjungti ir išjungti signalizaciją, užspaust ir atspaust visas dureles, dar kažką paveikti, kad signalizacija „atiduotų“ mašiną. Ir tada jau galima nustumti ją nuo kalniuko, užsivesti ir linksmai važinėtis. Iki sekančio variklio užgesinimo. Būdami nepažabotais optimistais, planuojame su Stardu jo mašina važiuoti į Italiją. Pas kitus du optimistus, kurie planuoja ten mokytis nuo spalio. Eigmi ir Vika, kai jau važiuosime, gal galėsit iki Vokietijos atvaryt pasitikt. Padėsite mašiną į Alpes užsistumti.














Apskritai čia balių sezonas dabar. Jie vyksta kas antrą dieną, kartais dažniau. Penktadienį pas Dalias šventėm įkurtuves. Labai geras butas, tik dušas bendras ir kitame aukšte. Nerius, Symka ir prancūzas. Mano atmintis bloga vardams, bet užtat tautybėms tiesiog auksinė.














Pamiegojęs keturias valandas (ir pramiegojęs valandą žadintuvą) šeštadienio rytą patraukiau į danų kalbos kursus. Toks įspūdis, kad visi tarptautiniai studentai dorai nesuprato ir pamanė, kad čia eilinis balius, nes vėl susirinko jų milijardas. Nieko, per dvi savaites ir kvailiausi iš jų supras, kad nemokamo alaus čia nedalina, ir liks kokie 20 studentų. Kursai buvo labai linksmi, nuo 9 ryto iki 16 dienos. Kalbos daug neišmokom, bet dėstytojai pralinksmino su eilėraštukais: „god dag min far, sikke hat du har...“, turinčiais choreografinį komponentą: dėstytoją, vaizduojantį varlinėjantį gandrą ar girtą baleriną.

Pietaujam.














Tas pats prancūzas ir obuolys. Prancūzui gavau aiškinti keletą faktų apie lietuvius. Kad mūsų kalba nei slaviška, nei germaniška, ir kad mūsų abėcėlė yra lotyniška, o ne kirilica.














Vokietė. Žaidžiam kažkokį danišką pokalbį iš vadovėlio kursuose, dabar ji vaidina dialogo vietą „(Looks dissappointed)“.














Dar pora lietuvių.














Dėstytoja. Žaidžia dialogą su savimi. Jei su kepure – ji yra graikas, jei be – lietuvė.














Pagrindinis kursų vadas. Pašnekėjo mums pačiame ryte, po to išėjo gerti, kol mes mokėmės, ir vat po pietų šneka vėl. Akys stiklinės, akiniai kreivai ant kaktos, tik į tribūną atsinešto alaus butelio nuotraukoje nesimato. Kitaip sakant, ne tik kalbos moko, bet ir vietinę kultūrą pristatinėja.














Susitvarkėme namus: prisitempėme krūvą baldų, daugiausia Stardo dėka. Geriame įdomų alų. Butelys iš kairės yra „Monty Python's Holy GrAil (Tempered over burning witches)“.














Šeštadienį vakare eilinis balius. Čia mano sugyventiniai. Kazyma.














Ir ką tik į Daniją atvažiavęs, bet vietoj poilsio į balių nutemptas Gediminas.














Tai tiek šiam kartui.

- Mergaite, ar sutiktumėte, na... už milijoną dolerių?
- Hm... Na, už milijoną... Ko gero, kad sutikčiau...
- O už vieną centą?
- Ką??? Tu kuo mane laikai?
- Na, kas tu tokia, jau išsiaiškinome, dabar deramės dėl kainos...

8 komentarai:

Anonimiškas rašė...

"Mano atmintis bloga vardams, bet užtat tautybėms tiesiog auksinė"
Kažkokis tu nacionalistas :)

O į Italija nuo Vokietijos galima važiuoti per Austriją autostrada :) Na bet jeigu jūs pageidaujate per kalną... Mes tikrai netrukdysime :D

Anonimiškas rašė...

O tai naujo akumuliatoriaus nusipirkti neįmanoma ar žinių kompiuteristams trūksta?

Laurynas rašė...

Dėl žinių tu nesijaudink. Stardas iš šūdo naują akumuliatorių galėtų susirinkti. O kol kas tik susirado mašinos elektrinę schemą, išėmė visus nereikalingus saugiklius, ir pradėjo važiuoti mašina – ne akumuliatorius blogas, o kažkur viduje užtrumpinta buvo. Tu taip nustatytum?

Anonimiškas rašė...

Laukiam ziniu ir nuorauku kokios danes yra lovoje. sekmes :-D

Laurynas rašė...

Užsimanė. Ne visomis "ziniomis ir nuoraukomis" dalintis būtų protinga. :)

Anonimiškas rašė...

Viskas moksliniais tikslais, taip kad "protingumas" netinkamas faktorius :)

Anonimiškas rašė...

Super! Tiek daug apie Danija net as nespejau taip greit issiaiskinti:)

Laurynas rašė...

Bet gi aš jau antrą semestrą tai aiškinuosi, taip kad gal ir spėjai :)