šeštadienis, vasario 17, 2007

Daniškos Užgavėnės

Daniškų Užgavėnių tradicijos labai skiriasi nuo mūsų gražiųjų lietuviškųjų Užgavėnių – mat aukšta kultūra ir civilizacijos apraiškos dar nepasiekė kitos Baltijos jūros pusės. Taigi danai nieko geresnio už gyvūnų kankinimą šiai šventei nesugalvojo.

Daniškos Užgavėnės:
1) Pagauti katę, pageidautina juodą.
2) Uždaryti katę statinėje.
3) Sukviesti visą kaimą ir išdalinti pagalius.
4) Daužyti statinę.
5) Tą, nuo kurio smūgio statinė galutinai subyra, paskelbti kačių karaliumi. Uždėti jam popierinę karūną, duoti litrą midaus (mjød) ar šiaip kokią nesąmonę padaryti – šventė gi necivilizuota.
6) Stebėtis, kodėl katė, jei išgyveno, prišiko į batą ir pabėgo iš namų.

Kai danai buvo visiškai necivilizuoti, subyrėjus statinei jie užplumpindavo negyvai ir pačią katę asmeniškai, jei ši dar būdavo gyva. O pastaruoju metu, matyt, priversti Europos Sąjungos ar Greenpeace, vietoj katės į statinę pradėjo dėti saldainius ar apelsinus, ir pagalius duoti nebe visam kaimui, o tik vaikams. Bet ir tai pasitaiko problemų: vakar universitete studentai žaidė Užgavėnes, vienas trenkė statinei, o statinė supyko ir trenkė atgal. Daug kraujo, ligoninė, siūlės. Statinė laimėjo.

Svarbu: jei pamatysite, kad Lietuvoje kažkas švenčia Užgavėnes daniškai, praneškite internete šiuo adresu. Katės jums padėkos.

2 komentarai:

Unknown rašė...

Kur nuotraukos is kruvinuju uzgaveniu?

Laurynas rašė...

Deja, neturiu.