pirmadienis, vasario 13, 2006

Kastauyra, vasario mėnesio numeris

Kažkada Nerius pareiškė: „Pas tave ne dienoraštis, o savaitraštis“. Ko gero, dabar pareikš, kad čia visai ne savaitraštis, o mėnraštis. Kas blogiausia, būtų visiškai teisus. Per savo didelę tinginystę anksčiau neprisėdau ko nors parašyti, tad dabar teks už visas tris savaites atidirbti.

Parskridau Danijon. Kadangi yra pakeliui (100 km iki Aalborgo), pirmiausia nuvažiavau Århusan pas Eglę į svečius. Kas nežinot, Århusas yra didelis (kaip Kaunas) ir vietomis baisus miestas su uostu, per kurį nesimato jūros, ir imigrantų getu, kur geriau nevaikščioti, bet užtat nuoma pigi. Århuso senamiesčiu teka nei-tai-upė-nei-tai-kanaliukas ir yra dviejų aukštų pėsčiųjų gatvė: gatvė ir virš jos dar beveik tokio pačio pločio pėsčiųjų tiltas pastatytas. Senamiesčiui tai tinka kaip Vilniaus katedrai tiktų stiklinis fasadas.

Århuso vardą pasaulyje garsina du žymiausi vietiniai. Pirmas iš jų yra Bjarne Stroustrup, C++ autorius. Na taip, šitą žino tik informatikai. Užtat kitą žino visi. Čia leidžiamas dabar jau legendinis laikraštis „Jyllands-Posten“, kurio karikatūrų humoro jausmą suprato ne visi. Ir labai supyko.

„Žmonijos proto kiekis yra konstanta. O žmonių žemėje daugėja.“
– iš atminties perfrazuotas vienas Merfio dėsnių.

Komentarų nėra: